You are currently viewing Krémes recept
krémes recept

Krémes recept

A krémes egy rendkívűl közkedvelt sütemény. A krémes recept megalkotása egészen a 16. század végére nyúlik vissza. Kezdeti formája ugyan nem hasonlított a ma ismert krémeséhez. A krémes elkészítésével a 19. század első felétől próbálkoznak a cukrászok. Az elkészítés az 1930-as évek végére forrta ki magát és vette fel a mai formát.

A krémes története

A 1500-as évek végén jelentek meg az első próbálkozások a krémes elkészítésére. Elsőként a Szakácstudomány című írásban lehetett róla olvasni.

A kezdeti krémes recept szerint a szederjes torta tésztájára egy tojás hozzáadásával készült tejszínes krém került, melyet eperrel gazdagítottak.

A 1830-as évektől egyre elterjedtebb lett a krémeshez hasonló sütemények receptjeinek megjelenése a szakács- valamint a cukrászkönyvekben. Czifra István 1840-ben megjelent könyvében már megtalálhatjuk az általunk ismert krémes ősét. A „vaníliás pástétom”, melyről ír, tejszínből készült, amit liszttel, tojássárgájával, vaníliával és cukorral összefőzött, és kész is volt az általa pástétomnak nevezett krém, melyet nyers vajastésztára rakott, majd a tetejére is helyezett egy tésztaréteget, aztán a sütőbe tette.

Az 1800-as évek végén Dobos József (dobostorta megalkotója) egyre sűrűbben használta különböző sütemények töltéséhez a krémet. Nagy hatással volt rá a korabeli francia gasztronómia, ezért készített krémes alapú fánkokat is.

Krémes recept

A krémes krémje a gyakran használt ún. sárga krém, más néven cukrászkrém. Alapja a magasabb zsírtartalmú tej és tojássárgája, vaníliarúd kikapart belseje, valamint cukor.

Hozzávalók a krémes elkészítéséhez

– 1 liter magasabb zsírtartalmú tej
– 10db tojás
– 130g rétesliszt
– 300g cukor
– 1 rúd vanília kiszedett belseje
– ízlés szerint porcukor a tetejére

Krémes elkészítés

Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A tojásfehérjéhez adjunk 50g cukrot, és gőz fölött verjük fel fényesre. A gőz fölött felvert hab keményebb marad, jobb lesz a tartása. Ha felvertük, hagyjuk a gőz felett egészen addig, amíg nem keverjük a sárga krémhez. A tejet öntsük egy lábasba, melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a cukrot, a lisztet, a tojássárgáját és kézi habverővel keverjük simára. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, amíg besűrűsödik. Hűtsük langyosra, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. Még langyosan rétegezzük a már kisütött alaplapra. A krémes rétegre helyezzük szorosan egymás mellé a négyzet alakúra vágott leveles tészta lapokat, és tegyük pár órára hűtőbe. Ízlés szerint szórjunk a tetejére porcukrot és fogyaszthatjuk is.

Vélemény, hozzászólás?