kókuszgolyó recept
Sütemények

Kókuszgolyó recept

A kókuszgolyó egy Svédországban igen népszerű édesség. A kókuszgolyó recept zabkásából, cukorból, kávéból, kakaóból és vajból áll, amihez időnként vanilliáscukrot is kevernek. A golyócskák porcukorban, kókuszreszelékben vagy tortadarában megforgatva kerülnek tálalásra. A frissen gyúrt kókuszgolyó lágy, de fogyasztás előtt általában hűtőben tárolják egy órát, hogy valamelyest megkeményedjen. Népszerűségét javarészt egyszerű elkészíthetőségének köszönheti.

A kókuszgolyó története

A kókuszgolyó eredeti neve a negerboll (négergolyó), ami még azokból az időkből maradt, amikor Svédországban alig élt sötét bőrű ember. Bár kötetlen beszélgetésekben a mai napig előkerül a szó, annak használata jelentősen visszaszorult: a legtöbb receptkönyv sem így említi már. A néhány évtizeddel ezelőtt még semleges szónak számító néger szó jelentése átértékelődött, és így a negerboll szó létjogosultsága is megkérdőjeleződött. Az elnevezés problémája médiatéma Svédországban. A legelterjedettebb alternatíva a szóra a chokladboll, de ez megtévesztő lehet, hiszen a recept csak kakaót ír elő, csokoládét nem.

Hozzávalók a kókuszgolyó elkészítéséhez

– 500g darált háztartási keksz
– 200g porcukor
– 2 púpozott evőkanál kakaópor
– 1 csomag kókuszreszelék
– 0.5dl rum aroma

Kókuszgolyó recept

A kókuszgolyó elkészítése rettenetesen egyszerű. Egy tálban jó alaposan összekeverjük az összetevőket, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Ezután golyókat formálunk, amiket a másik tálban lévő kókuszreszelékben megforgatunk. Érdemes a kész golyókat fóliával alaposan letakarni, hogy ne száradjanak ki. A kókuszgolyók mérete tetszőleges, lehet piciket vagy nagyobbakat formálni. Kinek melyik gusztusosabb…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük