A linzer az egyik legkedveltebb sütemény, amelyet ünnepekre, családi összejövetelekre vagy bármilyen alkalomra szívesen készítünk. Ez a finom, omlós sütemény egyszerre édes és lágy, lekvárral megkenve pedig igazi ínyencség. Az alábbiakban megosztom a hagyományos cukrász linzer receptjét, és néhány hasznos tippet is adok a tökéletes eredmény érdekében.
A linzer eredete
A linzer neve az osztrák Linz városából származik, ahol az egyik legrégebbi receptként tartják számon. Bár eredetileg egy nagyobb tortaként, a linzer tortaként készítették, ma már leginkább apró sütemény formájában ismert. Az alapja egy omlós tészta, amelyet általában lekvárral rétegeznek. Magyarországon a baracklekvár a legnépszerűbb választás, de bármilyen ízesítésű lekvár vagy dzsem felhasználható hozzá.
Hozzávalók a linzerhez
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (opcionális)
- csipet só
- kb. 15 dkg lekvár a töltéshez (barack, málna, ribizli stb.)
Ezek az összetevők egyszerűek és könnyen beszerezhetők, de a minőségi alapanyagok használata garantálja a legjobb eredményt.
A tészta elkészítése
- A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Az ujjainkkal gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a vajat a liszttel, amíg finom, morzsás állagú nem lesz.
- Keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és egy csipet sót.
- Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk túl, mert akkor a tészta elveszíti omlósságát.
- Formázzunk a tésztából egy lapos korongot, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy könnyebben kezelhető legyen.
A sütés menete
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- A lehűlt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra.
- Linzerkiszúróval szúrjunk ki páros számú korongokat, az egyik felük közepét kisebb formával lyukasszuk ki.
- Helyezzük a tésztakorongokat a tepsire, és süssük őket 8-10 percig, amíg halvány aranyszínűek nem lesznek. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a tészta könnyen kiszáradhat.
A linzer összeállítása
Amikor a korongok kihűltek, az alsó, lyuk nélküli felét kenjük meg bőven lekvárral. Helyezzük rá a lyukas felső részt, és finoman nyomjuk össze, hogy a lekvár szépen kitöltse a közepét. Ha szeretnénk, szórjuk meg porcukorral a tetejüket.
Tippek és variációk
Ízesítés: A tésztába keverhetünk darált diót vagy mandulát az extra ízért.
Lekvárvariációk: Próbáljuk ki különböző lekvárokkal, például eperrel, szilvával vagy feketeribizlivel.
Tárolás: A kész linzereket légmentesen záródó dobozban, hűvös helyen tároljuk. Másnapra az ízek még jobban összeérnek.