A tiramisu egy Olaszországból származó desszert, amely az eredeti recept szerint mascarpone sajtot, babapiskótát, tojássárgáját, cukrot, feketekávét, és kakaóport tartalmazott. A tirami sù olasz kifejezésből ered a név, melynek jelentése: dobj fel. A koffein energizáló összetevőkre utal a kifejezés, melyek a kávé és a kakaó. Az eredeti tiramisu tojás nélkül volt elkészítve, és alkoholt sem tartalmazott.
Története
1969 telén a Veneto tartománybeli Trevisóban, Ado Campeol (1928–2021) étterem tulajdonos, feleségével és séfjével készítette el az első tiramisut. 1972-ben volt rendelhető az étterem étlapjáról először.
A tiramisu tojás nélkül recept hozzávalói
- 36db babapiskóta
- 250g mascarpone
- 3ek cukor
- 500ml habtejszín
- 3dl kávé
- kakaópor
- 2csom habfixáló
A tiramisu elkészítése
A tiramisu tojás nélkül recept elkészítéséhez a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük keményre, majd dolgozzuk hozzá a mascarpone sajtot, miközben főzzük le a kávét.
Egy téglalap formájú tálban, mely megközelítőleg 6cm magas, rakjunk egy sor kávéba mártogatott babapiskótát, majd kenjük meg vastagon a krémmel. Ezután ismét egy sor babapiskóta következik, majd rá a krém, míg meg nem telik a tál.
Helyezzük 3-4 órára, de jobb ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe, hogy megfelelően összeérjenek az ízek. A tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint kakaóporral.
Tiramisu recept variációk
Az első tiramisu recept szerint az édesség formája kerek volt, bár a piskóta formája lehetővé tette a téglalap vagy négyzet alakú tál használatát is. Gyakorta kerek üvegekbe készítik, amelyeken a különböző rétegek láthatók. A modern változatokhoz, melyet Magyarországon először a Kakas Étterem készített, hozzáadható tojáshab, tejszínhab vagy, mindkettő, mascarpone sajttal kombinálva. Ettől a sütemény könnyebb és habosabb lesz.