You are currently viewing Csokis muffin recept
Csokis muffin recept

Csokis muffin recept

A csokis muffin egy igazi klasszikus sütemény, amelyet szinte mindenki szeret. Ez a desszert tökéletes választás, amennyiben gyorsan elkészíthető, mégis ellenállhatatlan édességre vágyunk. A csokis muffin recept alapján elkészített édesség egyszerre könnyed, puha, és a benne található csokoládé daraboknak köszönhetően lédús is.

A csokis muffin története

A muffinok eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor Nagy-Britanniában először készítettek ilyen süteményt. A muffin kezdetben egy egyszerű, élesztős sütemény volt, amelyet gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztottak. Az évek során a muffin receptje sokat változott, és a 19. századra elterjedt az Egyesült Államokban is, ahol különféle ízekkel gazdagították. A csokoládéval készült változat különösen népszerűvé vált, és mára az egyik legkedveltebb muffinféle lett világszerte.

Miért szeretjük annyira a csokis muffint?

A csokis muffin népszerűsége több tényezőnek köszönhető. Egyrészt a csokoládé iránti rajongás szinte univerzális: kevés olyan ember van, aki ne szeretné ezt az édességet. Másrészt a muffin elkészítése rendkívül egyszerű, így azok számára is ideális, akik nem jártasak a sütésben. A muffinhoz szükséges alapanyagok általában megtalálhatók minden konyhában, és az elkészítése nem igényel különösebb felszerelést vagy bonyolult technikákat. Ráadásul a muffin kicsi, egyéni adagokban készül, így könnyen szállítható, és bárhol fogyasztható, legyen szó uzsonnáról, tízórairól vagy épp egy könnyű desszertről.

Egyszerű csokis muffin recept

Az alábbi recept egy klasszikus csokis muffin, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon. Ez a verzió tökéletes választás, ha gyorsan szeretnénk valami finomat az asztalra varázsolni.

Hozzávalók

200 g finomliszt
50 g cukrozatlan kakaópor
150 g kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
200 ml tej
100 ml étolaj
2 nagy tojás
100 g étcsokoládé apró darabokra vágva
1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljük ki a muffinformát papírkapszlikkal.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, kakaóport, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót.
Egy másik tálban habverővel verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vanília kivonatot.
Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverjük össze óvatosan, amíg a tészta homogén nem lesz.
Végül adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és keverjük bele.
Töltsük meg a muffinformákat háromnegyedig a tésztával, majd süssük 18-20 percig, vagy amíg a tűpróbánál a tű tisztán ki nem jön a muffinból.
Hagyjuk kihűlni a muffinokat a formában 5 percig, majd vegyük ki őket, és helyezzük egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
dupla csokoládés muffin, a csokoládéimádók kedvence

Extra csokis muffin recept

Ha valami extrábbra vágyunk, ez a dupla csokoládés muffin recept biztosan elnyeri a tetszésünket. Ebben a verzióban a kakaós tésztát gazdagon felturbózzuk csokoládé darabokkal, hogy még intenzívebb ízélményt kapjunk.

Hozzávalók

200 g finomliszt
60 g cukrozatlan kakaópor
180 g kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
250 ml tej
120 ml növényi olaj (pl. napraforgó)
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
150 g étcsokoládé darabokra vágva
100 g tejcsokoládé darabokra vágva

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és készítsük elő a muffinformát papírkapszlikkal.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, kakaóport, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót.
Egy másik tálban habverővel keverjük össze a tejet, az olajat, a tojásokat és a vanília kivonatot.
Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, majd keverjük simára a tésztát.
Szórjuk bele a tésztába az étcsokoládé és tejcsokoládé darabokat, majd óvatosan keverjük bele.
Töltsük meg a muffinformákat háromnegyedig a tésztával, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a tűpróbánál a tű tisztán ki nem jön.
Hagyjuk hűlni a muffinokat 5 percig a formában, majd helyezzük őket rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Variációk és tálalási ötletek

A csokis muffinokat számtalan módon lehet variálni és tálalni. Adhatunk hozzá darabolt diót, mogyorót vagy mandulát, hogy ropogósabbá tegyük. A tetejére szórhatunk cukorral kevert fahéjat, vagy akár csokoládé mázzal is bevonhatjuk. Tálalhatjuk tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagyival is, ha különlegesebb desszertet szeretnénk.