You are currently viewing Cukrász puncs szelet recept
Puncs szelet recept

Cukrász puncs szelet recept

A puncs szelet egy rendkívül közkedvelt és finom sütemény. A cukrász puncs szelet recept megalkotása egészen a 17. századra nyúlik vissza és elég nagy klasszikusnak számít. Nem szükséges összegyúrni mindenféle maradékból, de természetesen ha van otthon megmaradt piskóta, az nyugodtan felhasználható.

Hozzávalók a puncs szelet recepthez

Piskótához:

  • 6db tojás
  • 150g cukor
  • 60ml tej
  • 110g liszt
  • 3g sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50g vaj
  • 10g kakaópor
  • 100g baracklekvár
  • 50g porcukor
  • 50ml rum, vagy fele annyi rumaroma
  • 10g vaníliás cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál meggyszörp
  • 1dl tej

A tetejére:

  • 300g cukor
  • 190ml víz
  • néhány csepp ecet
  • 1 csepp piros ételfesték

Puncs szelet elkészítése

Az elkészítéséhez először válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot a sárgájához, és keverjük bele a tejet. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk a tojássárgájás keverékhez, végül pedig a tojásfehérjéket. Tegyük egy kb. 30 x 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 30 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor a piskóta kihűlt, vágjunk ki belőle 15 x 15 cm-es darabokat, majd vágjuk félbe, és a maradék piskótát törjük egy tálba.

A töltelékhez szükséges hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük, ráöntjük a széttépett piskótára, és a kezünkkel enyhén összegyúrjuk; elosztjuk a két keksz között, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

A mázos tetejéhez tegyük a cukrot, a vizet és az ecetet egy lábasba, forraljuk fel, és 15-20 percig főzzük, hogy szirupot kapjunk. Öntsük egy tálba, és 8-10 percig keverjük, hogy sűrű, jól kenhető fehér fondantot kapjunk. Ezután adjuk hozzá a színezőanyagot, keverjük össze és kenjük a tortára. Ezt a tortát néhány órán át vagy egy éjszakán át állni hagyhatjuk.