A puncs szelet egy rendkívül közkedvelt és finom sütemény. A cukrász puncs szelet recept megalkotása egészen a 17. századra nyúlik vissza és elég nagy klasszikusnak számít. Nem szükséges összegyúrni mindenféle maradékból, de természetesen ha van otthon megmaradt piskóta, az nyugodtan felhasználható.
Hozzávalók a puncs szelet recepthez
Piskótához:
- 6db tojás
- 150g cukor
- 60ml tej
- 110g liszt
- 3g sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50g vaj
- 10g kakaópor
- 100g baracklekvár
- 50g porcukor
- 50ml rum, vagy fele annyi rumaroma
- 10g vaníliás cukor
- ½ citrom reszelt héja
- 4 evőkanál meggyszörp
- 1dl tej
A tetejére:
- 300g cukor
- 190ml víz
- néhány csepp ecet
- 1 csepp piros ételfesték
Puncs szelet elkészítése
Az elkészítéséhez először válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot a sárgájához, és keverjük bele a tejet. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk a tojássárgájás keverékhez, végül pedig a tojásfehérjéket. Tegyük egy kb. 30 x 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 30 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor a piskóta kihűlt, vágjunk ki belőle 15 x 15 cm-es darabokat, majd vágjuk félbe, és a maradék piskótát törjük egy tálba.
A töltelékhez szükséges hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük, ráöntjük a széttépett piskótára, és a kezünkkel enyhén összegyúrjuk; elosztjuk a két keksz között, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
A mázos tetejéhez tegyük a cukrot, a vizet és az ecetet egy lábasba, forraljuk fel, és 15-20 percig főzzük, hogy szirupot kapjunk. Öntsük egy tálba, és 8-10 percig keverjük, hogy sűrű, jól kenhető fehér fondantot kapjunk. Ezután adjuk hozzá a színezőanyagot, keverjük össze és kenjük a tortára. Ezt a tortát néhány órán át vagy egy éjszakán át állni hagyhatjuk.