isler recept (ischler)
Sütemények

Isler recept (ischler)

Az isler (vagy eredetileg ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós, két tésztarészből készült kerek alakú sütemény. Az isler recept számos változata ismert: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.

Az isler története

A történet szerint először 1849-ben I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén, Felső-Ausztria déli részén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában. Az islert (ischler) valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.

Amennyiben a Balaton környékén járunk, érdemes ellátogatni a Kőröshegyen lévő Völgyhíd kávézóba, mert ott kapni az országban a legjobb islert.

Isler recept változatok

Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság is nagyon népszerű a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött sütemény. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.

Hozzávalók az isler elkészítéséhez

– 100g porcukor
– 200g vaj
– 300g liszt
– 100g finomra tört dió
– 1 kiskanál fahéj
– étcsoki a bevonathoz
– tölteléknek lekvár, ízlés szerint

Isler recept

A hozzávalókat gyúrjuk rendesen össze. Hagyjuk egy fél órát hűlni a hűtőben. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 3 milliméter vastagságúra és 7-8 centiméter átmérőjű formával, vágjunk ki köröket belőle.

200-220 fokra melegített sütőben kb. 5-10 percet süssük. Nem kell megbarnulnia, maradjon szép világos. Hagyjuk kihűlni, majd két tésztakarika közé kenjünk lekvárt, majd vonjuk be csokival.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük