Az isler (vagy eredetileg ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós, két tésztarészből készült kerek alakú sütemény. Az isler recept számos változata ismert: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.
Az isler története
A történet szerint először 1849-ben I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén, Felső-Ausztria déli részén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában. Az islert (ischler) valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.
Amennyiben a Balaton környékén járunk, érdemes ellátogatni a Kőröshegyen lévő Völgyhíd kávézóba, mert ott kapni az országban a legjobb islert.
Isler recept változatok
Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság is nagyon népszerű a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött sütemény. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.
Hozzávalók az isler elkészítéséhez
– 100g porcukor
– 200g vaj
– 300g liszt
– 100g finomra tört dió
– 1 kiskanál fahéj
– étcsoki a bevonathoz
– tölteléknek lekvár, ízlés szerint
Isler recept
A hozzávalókat gyúrjuk rendesen össze. Hagyjuk egy fél órát hűlni a hűtőben. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 3 milliméter vastagságúra és 7-8 centiméter átmérőjű formával, vágjunk ki köröket belőle.
200-220 fokra melegített sütőben kb. 5-10 percet süssük. Nem kell megbarnulnia, maradjon szép világos. Hagyjuk kihűlni, majd két tésztakarika közé kenjünk lekvárt, majd vonjuk be csokival.