You are currently viewing Isler recept (ischler)
isler recept (ischler)

Isler recept (ischler)

Az isler (vagy eredetileg ischler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós, két tésztarészből készült kerek alakú sütemény. Az isler recept számos változata ismert: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.

Az isler története

A történet szerint először 1849-ben I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén, Felső-Ausztria déli részén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában. Az islert (ischler) valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.

Amennyiben a Balaton környékén járunk, érdemes ellátogatni a Kőröshegyen lévő Völgyhíd kávézóba, mert ott kapni az országban a legjobb islert.

Isler recept változatok

Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság is nagyon népszerű a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött sütemény. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.

Hozzávalók az isler elkészítéséhez

– 100g porcukor
– 200g vaj
– 300g liszt
– 100g finomra tört dió
– 1 kiskanál fahéj
– étcsoki a bevonathoz
– tölteléknek lekvár, ízlés szerint

Isler recept

A hozzávalókat gyúrjuk rendesen össze. Hagyjuk egy fél órát hűlni a hűtőben. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 3 milliméter vastagságúra és 7-8 centiméter átmérőjű formával, vágjunk ki köröket belőle.

200-220 fokra melegített sütőben kb. 5-10 percet süssük. Nem kell megbarnulnia, maradjon szép világos. Hagyjuk kihűlni, majd két tésztakarika közé kenjünk lekvárt, majd vonjuk be csokival.

Vélemény, hozzászólás?