You are currently viewing Feketeerdő torta recept Bíró Cukrászda módra
Feketeerdő torta recept

Feketeerdő torta recept Bíró Cukrászda módra

  • Post author:
  • Post category:Torták

A Feketeerdő torta recept egy tejszínes tortafajta receptje, amely az 1930-as évektől kezdve terjedt el, főleg Németországban. A legfontosabb alkotóelemei: a tortaalap, csokoládés keksz, cseresznyepálinkával ízesített tejszín vagy vajas krém, díszítésül cseresznye, illetve meggy és reszelt csokoládé. A pontos eredete nem ismert, és valószínűleg nem a Fekete-erdőben vagy környékén keresendő.

A feketeerdő torta recept története

Lehetséges, hogy a cseresznye, tejszín és cseresznyepálinka kombinációja már régóta ismert volt a Fekete-erdőben. Viszont nem tortaként, hanem desszertként: a cseresznyebefőttet tejszínnel tálalták, esetleg cseresznyepálinkával ízesítették. A Feketeerdő torta recept egy korai változata feltehetően Svájcból származik: ott keksz, cseresznye és dió felhasználásával készült, gyakran tejszínnel, de semmiképpen sem cseresznyepálinkával. Mi ezt a Bíró Cukrászda berkein belül újragondoltuk.

Josef Keller cukrászmester azt állítja, hogy ő találta fel a tortát 1915-ben. Ezt azonban nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítania.


A Feketeerdő torta neve először 1934-ben bukkant fel írásban: (J.M. Erich Weber: 250 Konditorei – Spezialitäten und wie sie entstehen, Drezda, 1934). Ebben az időben a torta már ismert volt Berlinben, és a német, osztrák és svájci nagyvárosok jobb cukrászdáiban. 1949-ben a legismertebb német torták sorában a 13. helyet foglalta el. Ettől fogva az ismertsége rohamosan nőtt. Ma a németek körében ez a legismertebb és legkedveltebb torta, de gyakorlatilag az egész világon ismerik. A németországi névhasználatot államilag szabályozzák.

Feketeerdő torta recept és hozzávalók

A Feketeerdő torta recept hozzávalói a tésztához, a krémhez és a díszítéshez.

Hozzávalók a tésztához

– 5 tojás
– 6 ek cukor
– 6 ek finomliszt
– 4 ek cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a krémhez

– 250 g meggybefőtt
– 20 dkg cukor
– 1 cs vaníliás pudingpor

Habhoz és díszítéshez

– 400 ml habtejszín
– 1 habfixáló
– 10 dkg meggy
– 4 ek csokireszelék

Feketeerdő torta recept elkészítése

A piskótához a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, liszttel, kakaóporral, majd fellazítjuk a habosra vert tojásfehérjével. Tortaformába öntjük, majd 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. Amint kész, fejjel lefelé fordítva hűtsük ki, majd vágjuk ketté! A magozott meggybefőttet a levével együtt tegyük lábosba, majd a cukorral kezdjük el hevíteni! Amikor elkezd gőzölögni, adjuk hozzá pudingport és sűrű, zselés állagúvá forraljuk! Hagyjuk teljesen kihűlni! A tejszínhabot verjük keményre (ha nem cukrozott, cukrozzuk) és adjuk hozzá a habfixálót, hogy kemény maradjon a habunk! A töltést a kihűlt alapanyagok után kezdjük csak meg, különben a hab össze fog esni! A piskótát tegyük vissza a formába, majd rakjuk le az aljának szánt réteget! Erre halmozzuk rá az összes tölteléket, arra pedig a tejszínhab háromnegyedét. Zárjuk le a másik piskótával! A tetejét a maradék tejszínhabbal, meggyel és csokoládéforgáccsal díszítsük! Tegyük hűtőbe legalább 1 órára.