A legfinomabb nagymama szalagos fánk recept, melyet még édesanyám készített, aki szintén az anyukájától örökölt!
Sütési idő és liszt
A legtöbben olajban sütik a fánkot, amit én is próbáltam, de nem tetszett az eredmény. A fánkok sütési hőmérsékletére vonatkozó összes utasítás haszontalan, mivel az otthoni szakács nem fér hozzá a kereskedelmi forgalomban kapható mélysütőolajokhoz. Azt tapasztaltam, hogy a rövidítés sokkal, de sokkal jobb, mint az olaj, és a hőmérsékletnek sem kell olyan magasnak lennie, mint a receptek sugallják. A másik nagyon jó dolog a rövid sütésben, hogy a fánk nem szívja magába az olajat. Egyik rövid ideig sült fánknak sincsen zsíros vagy olajos utóíze. Tehát a fánk rövidebb ideig való sütése az első fontos kritérium.
A szalagos fánk recept mindegyikéhez 4 g süteményélesztő szükséges. Ebből kifolyólag több fánkos receptben is láttam már 4 evőkanál száraz élesztőt igénylő receptet, de sajnos nem lesz finom. Kicsit több élesztőt kell használni a fánkhoz, de nem túl sokat. Szenvedélyes kenyérliszt felhasználó vagyok, de fánkhoz nem használnék kenyérlisztet.
A szalaghatás eléréséhez hagyni kell a fánkokat körülbelül másfél hüvelyk magasra az utolsó kelesztés során. A fánk a legjobb ugyanazon a napon, így a végén található egy kisebb adag fánk receptje.
Szalagos fánk recept alapanyagok
- 1/2 csésze tej
- 1/2 csésze hideg víz
- 1/4 csésze szilárd növényi zsiradék
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze tejföl
- 3 tojás
- 5-1/2 csésze liszt
- 2 dkg. instant száraz élesztő
- 1 tojássárgája
- 1/8 csésze olvasztott vaj
Szalagos fánk recept elkészítése
- Tegyünk egy kis serpenyőt alacsony lángra, és adjuk hozzá a zsiradékot.
- Olvasszuk meg kissé, majd vegyük le a tűzről.
- Adjuk hozzá a tejet és keverjük össze.
- A zsiradékkeveréket is adjuk hozzá egy nagy keverőtálba a hideg vízzel, a cukorral, a tejföllel és a tojásokkal.
- Adjuk hozzá a csésze lisztet és az instant száraz élesztőt.
- Keverjük össze.
- Fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet, és tésztakampóval, nagy sebességgel 5 percig keverjük.
- Kézi dagasztás esetén golyót formázunk, és a tésztát 10 percen keresztül gyúrjuk. A tészta kicsit ragad, de nem kell több lisztet hozzáadni. A tésztának nagyon rugalmasnak kell lennie.
- Formázzuk golyóba, a kivajazott tálba tegyük, fordítsuk meg a tésztát, és majdnem a duplájára kelesszük.
- Nyomjuk le a tésztát. Tegyük vissza a tésztát a tálba 20 percre. Ne tovább, nehogy a tészta túl magasra keljen ebben a szakaszban.
- Ezután lisztezett felületre borítsuk és a tésztát minimálisan kezeljük. 1/2 hüvelyk vastagságúra tekerjük, ne vastagabbra.
- Vágjunk köröket a legnagyobb körvágóval. A fánkokat gazdaságosan, szorosan vágjuk össze.
- Vágjuk ki a fánkokat egy pici kerek szaggatóval vagy lisztezett pohárral.
- Helyezzük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire.
- Hagyjunk sok helyet a fánkok között. Ha egymásba emelkednek, akkor megnyúlnak, amikor szétválasztjuk őket.
- A tetejüket kenjük meg olvasztott vajjal, és duplájára kelesszük.
- Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és vágjuk ki a többi fánkot. Helyezzük ezeket a sütőpapírral bélelt tálcákra, és enyhén vajazzuk őket is. Ezek körülbelül ugyanabban az időben emelkednek, mint az első adag.
- Bármilyen tészta marad is ezen a ponton, újra tekerjük fel, és vágjunk fánkokat belőle.
- Helyezzünk egy nagy edényt közepes lángra, és olvasszuk fel a zsiradékot.
- Ha a zsiradék elég forrónak tűnik a sütéshez, ejtsünk bele egy fánkot és teszteljük.
- Csúsztassuk a fánkokat egyenként a forró zsiradékba. Figyeljük meg a fánkok sorrendjét. Ne zsúfoljuk össze az edényt.
- Amikor az alsó fele szép aranyszínű, fordítsuk meg a fánkokat abban a sorrendben, ahogy elkezdtük sütni.
- Vegyük ki őket egyenként ugyanabban a sorrendben, és helyezzük néhány percre egy papírtörlővel bélelt tálcára.
- A még meleg fánkokat félig mártsuk bele az elkészített mázba, és forgassuk meg, amikor kivesszük a mázból.
- Ezután helyezzük a fánkokat rácsra, alatta gyűjtőtálcával, hogy lecsepegtesse a felesleget.
- A szalagos fánk recept utolsó momentuma a fahéjas cukorba vagy csokoládéreszelékbe forgatás.