You are currently viewing Legfinomabb nagymama szalagos fánk recept
Nagymama szalagos fánk recept

Legfinomabb nagymama szalagos fánk recept

A legfinomabb nagymama szalagos fánk recept, melyet még édesanyám készített, aki szintén az anyukájától örökölt!

Sütési idő és liszt

A legtöbben olajban sütik a fánkot, amit én is próbáltam, de nem tetszett az eredmény. A fánkok sütési hőmérsékletére vonatkozó összes utasítás haszontalan, mivel az otthoni szakács nem fér hozzá a kereskedelmi forgalomban kapható mélysütőolajokhoz. Azt tapasztaltam, hogy a rövidítés sokkal, de sokkal jobb, mint az olaj, és a hőmérsékletnek sem kell olyan magasnak lennie, mint a receptek sugallják. A másik nagyon jó dolog a rövid sütésben, hogy a fánk nem szívja magába az olajat. Egyik rövid ideig sült fánknak sincsen zsíros vagy olajos utóíze. Tehát a fánk rövidebb ideig való sütése az első fontos kritérium.

A szalagos fánk recept mindegyikéhez 4 g süteményélesztő szükséges. Ebből kifolyólag több fánkos receptben is láttam már 4 evőkanál száraz élesztőt igénylő receptet, de sajnos nem lesz finom. Kicsit több élesztőt kell használni a fánkhoz, de nem túl sokat. Szenvedélyes kenyérliszt felhasználó vagyok, de fánkhoz nem használnék kenyérlisztet.

A szalaghatás eléréséhez hagyni kell a fánkokat körülbelül másfél hüvelyk magasra az utolsó kelesztés során. A fánk a legjobb ugyanazon a napon, így a végén található egy kisebb adag fánk receptje.

Szalagos fánk recept alapanyagok

  • 1/2 csésze tej
  • 1/2 csésze hideg víz
  • 1/4 csésze szilárd növényi zsiradék
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze tejföl
  • 3 tojás
  • 5-1/2 csésze liszt
  • 2 dkg. instant száraz élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1/8 csésze olvasztott vaj

Szalagos fánk recept elkészítése

  • Tegyünk egy kis serpenyőt alacsony lángra, és adjuk hozzá a zsiradékot.
  • Olvasszuk meg kissé, majd vegyük le a tűzről.
  • Adjuk hozzá a tejet és keverjük össze.
  • A zsiradékkeveréket is adjuk hozzá egy nagy keverőtálba a hideg vízzel, a cukorral, a tejföllel és a tojásokkal.
  • Adjuk hozzá a csésze lisztet és az instant száraz élesztőt.
  • Keverjük össze.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet, és tésztakampóval, nagy sebességgel 5 percig keverjük.
  • Kézi dagasztás esetén golyót formázunk, és a tésztát 10 percen keresztül gyúrjuk. A tészta kicsit ragad, de nem kell több lisztet hozzáadni. A tésztának nagyon rugalmasnak kell lennie.
  • Formázzuk golyóba, a kivajazott tálba tegyük, fordítsuk meg a tésztát, és majdnem a duplájára kelesszük.
  • Nyomjuk le a tésztát. Tegyük vissza a tésztát a tálba 20 percre. Ne tovább, nehogy a tészta túl magasra keljen ebben a szakaszban.
  • Ezután lisztezett felületre borítsuk és a tésztát minimálisan kezeljük. 1/2 hüvelyk vastagságúra tekerjük, ne vastagabbra.
  • Vágjunk köröket a legnagyobb körvágóval. A fánkokat gazdaságosan, szorosan vágjuk össze.
  • Vágjuk ki a fánkokat egy pici kerek szaggatóval vagy lisztezett pohárral.
  • Helyezzük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Hagyjunk sok helyet a fánkok között. Ha egymásba emelkednek, akkor megnyúlnak, amikor szétválasztjuk őket.
  • A tetejüket kenjük meg olvasztott vajjal, és duplájára kelesszük.
  • Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és vágjuk ki a többi fánkot. Helyezzük ezeket a sütőpapírral bélelt tálcákra, és enyhén vajazzuk őket is. Ezek körülbelül ugyanabban az időben emelkednek, mint az első adag.
  • Bármilyen tészta marad is ezen a ponton, újra tekerjük fel, és vágjunk fánkokat belőle.
  • Helyezzünk egy nagy edényt közepes lángra, és olvasszuk fel a zsiradékot.
  • Ha a zsiradék elég forrónak tűnik a sütéshez, ejtsünk bele egy fánkot és teszteljük.
  • Csúsztassuk a fánkokat egyenként a forró zsiradékba. Figyeljük meg a fánkok sorrendjét. Ne zsúfoljuk össze az edényt.
  • Amikor az alsó fele szép aranyszínű, fordítsuk meg a fánkokat abban a sorrendben, ahogy elkezdtük sütni.
  • Vegyük ki őket egyenként ugyanabban a sorrendben, és helyezzük néhány percre egy papírtörlővel bélelt tálcára.
  • A még meleg fánkokat félig mártsuk bele az elkészített mázba, és forgassuk meg, amikor kivesszük a mázból.
  • Ezután helyezzük a fánkokat rácsra, alatta gyűjtőtálcával, hogy lecsepegtesse a felesleget.
  • A szalagos fánk recept utolsó momentuma a fahéjas cukorba vagy csokoládéreszelékbe forgatás.