A Sacher torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb és legkedveltebb süteménye. A Sacher torta recept szerint ez egy csokoládétorta, amely két réteg sűrű, csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból készül. Csokoládébevonat borítja a tetejét és az oldalát.
A Sacher torta Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére.
A Sacher-tortához nagyon hasonló receptek megtalálhatóak az 1700-as évek német szakácskönyveiben is. A történet azonban mégis azzal vette kezdetét, hogy Franz Sacher 1832-ben Metternich herceg bécsi palotájában a konyhán dolgozott. Egyik nap a konyhafőnök betegsége miatt rábízták, hogy készítsen valami különleges süteményt. Az ekkor készített torta két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés tésztából állt, melyek között egy vékony réteg sárgabaracklekvár volt található. A tetejét és az oldalát étcsokoládé-bevonat borította. Hagyományosan tejszínhabbal szolgálták fel. Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi édességnek számít. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább.
A torta népszerűsége mai napig töretlen, és már napja is van, amelyet december 5-én tartanak.
Sacher torta recept
Hozzávalók a tortához
– 150 gramm liszt
– 5 gramm sütőpor
– 75 gramm porcukor
– 7 gramm cukor
– 150 gramm vaj
– 150 gramm étcsokoládé
– 6 darab tojás
– 8 gramm vaníliás cukor
– 150 gramm baracklekvár
Hozzávalók a torta bevonathoz
– 200 gramm étcsokoládé
A Sacher torta elkészítése
A vajat a porcukorral együtt habosra keverjük, aztán a kihűlt olvasztott csokit is belekeverjük. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját egyesével keverjük el a porcukros-csokis keverékkel. A tojásfehérjéből, a cukorral és vaníliás cukorral együtt kemény habot verünk, ezután keverjük össze a tojássárgás keverékkel, majd a lisztet és sütőport is keverjük bele. A tésztát kivajazott formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután a tészta kihűlt, vágjuk ketté, kenjük meg forralt baracklekvárral, a piskótalapok összeillesztése után a tetejét és oldalát is kenjük meg, és várjunk, amíg a tészta megszívja magát a lekvárral. Utolsó lépésként az olvasztott csokival öntsük le a tortát egyenletesen. Miután megszilárdult a csokoládé, szeletelhetjük a tortát.