dobos torta
Torták

Dobos torta recept és eredete

A dobos torta kitalálója és megalkotója Dobos József (1847–1924) pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett tortát, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.

A dobostorta története

A tortát 1884-ben alkotta meg. Rá egy évre, az első Budapesti Országos Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A Dobos-torta Európa-szerte ismertté vált. Más volt, mint az addig megszokott torták. Nagy titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem igen ismertek, a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos József találmánya volt.

Dobos József egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A Dobos-tortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Eredeti Dobos torta recept

Hozzávalók a tésztához:

– 12 dkg porcukor
– 12 dkg liszt
– 6 egész tojás
– 3 dkg vaj

Hozzávalók a dobos torta krémhez:

– 20 dkg vaj
– 15 dkg porcukor
– 10 dkg étcsokoládé
– 6 tojás
– 1 rúd vanília

Hozzávalók a dobostorta mázhoz:

– 15 dkg kristálycukor
– 1 kávéskanál vaj
– néhány csepp citromlé

Dobos torta elkészítése:

A vajat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a tojássárgákat, szitáld bele a lisztet, és végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból vágj ki hat darab 26 centi átmérőjű korongot. Tedd őket tepsibe, és szépen eloszlatva, arányosan simítsd minden egyes darabra a masszát. Süsd meg, majd egy 24 centi átmérőjű tortaforma segítségével vágd őket körbe, és hagyd kihűlni.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük