You are currently viewing Eredeti Dobos torta recept és eredete
dobos torta

Eredeti Dobos torta recept és eredete

  • Post author:
  • Post category:Torták

A dobos torta recept kitalálója és megalkotója Dobos Károly József (1847–1924) cukrászmester volt. Pesten született, felmenői között több generációs szakácsok voltak. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett tortát, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.

A dobostorta története

A tortát 1884-ben alkotta meg. Rá egy évre, az első Budapesti Országos Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. A Dobos-torta Európa-szerte ismertté vált. Más volt, mint az addig megszokott torták. Nagy titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem igen ismertek, a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos József találmánya volt.

Dobos József egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát, hiszen a receptet féltve őrizte. A Dobos-tortát társzekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

Eredeti Dobos torta recept

Dobos József szeretett kísérletezni és újabb ételeket alkotni. 1884 végén alkotta meg a Dobos torta receptet, mely halhatatlanná tette a nevét nem csak itthon, hanem külföldön is.

Hozzávalók a tésztához

  • 120g porcukor
  • 120g liszt
  • 6 egész tojás
  • 30g vaj

Hozzávalók a dobos torta krémhez

  • 200g vaj
  • 150g porcukor
  • 100g étcsokoládé
  • 6 tojás
  • 1 rúd vanília

Hozzávalók a dobostorta mázhoz

  • 150g kristálycukor
  • 1 kávéskanál vaj
  • néhány csepp citromlé

Dobos torta elkészítése

A vajat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a tojássárgákat, szitáld bele a lisztet, és végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból vágj ki hat darab 26 centi átmérőjű korongot. Tedd őket tepsibe, és szépen eloszlatva, arányosan simítsd minden egyes darabra a masszát. Süsd meg, majd egy 24 centi átmérőjű tortaforma segítségével vágd őket körbe, és hagyd kihűlni.