Hazánkban az egyik legnépszerűbb sütemény az Oroszkrém torta, ami egy igazi klasszikusnak számít. A pontos eredete nem ismert, azonban a nevével ellentétben nem kapcsolódik Oroszországhoz. Az oroszkrém torta recept elődje hasonlóan főzött krémmel készült. A piskóta alapú habos torták már a 17 század közepe óta hódító utjukra indultak Európában.
Egy Oroszi nevű cukrász készítette el elsőként hazánkban, így a torta magyar elnevezése innen ered. A név utolsó betűjének elhagyása a szájhagyomány műve volt.
Oroszkrém torta recept
Az Oroszkrém torta kezdőknek is egyszerűen elkészíthető, azonban a létező változatok között óriási különbségek lehetnek.
Hozzávalók a tésztához
- 12db tojás
- 360g cukor
- 360g finomliszt
- 1 csomag sűtőpor
Hozzávalók a vaníliakrémhez
- 2db tojás
- 200g finomliszt
- 200g cukor
- 2 csomag sűtőpor
- 500g margarin
- 1 liter tej
Hozzávalók a tejszínréteghez és a díszítéshez
- 500ml növényi habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- 1 ek porcukor (ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 500g mazsola
- 10ml rumaroma liter tej
- 150g őszibarack konzerv
Oroszkrém torta elkészítése
A torta elkészítése előtt a mazsolát egy fél napra áztassuk be a rumaromába. Az őszibarackot csepegtessük le alaposan, majd kis fél centiméteres darabkákra vágjuk fel.
Elsőként 6-6 tojásból süssünk két adag piskótát. Egy adag a 30 cm-es kör alakú tortaformához lesz megfelelő. A két piskótalapot vágjuk félbe, így négy rész kör alakú piskótalaphoz jutunk.
A vaníliás krém elkészítéséhez a tojások sárgáját a vaníliával és a cukorral keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a fél liter tejet és keverjük össze csomómentesre. A tej másik felét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket és főzzünk belőle sűrű krémet. Amikor már kezd kihűlni a krém, keverjük hozzá a margarint, majd a két tojásból keményre vert habot. A jutalmunk egy könnyű és tartalmas krém lesz. Akinek nincs kedve a krémmel ennyit bíbelődni, az elkészítheti a krémet pudingporból is.
A díszitéshez és a tejszínes réteghez a habtejszínt verjük fel, a habfixálóval és a vaníliás cukorral.
Az összeállításnál az első lapot kenjük meg a vaníliás krém felével, és szórjuk meg a feldarabolt őszibarack felével. Helyezzünk egy piskótalapot rá, majd vékony rétegben kenjük meg tejszínhabbal, és szórjuk rá a lecsöpögtetett rumos mazsolát. A mazsolából annyit hagyjunk meg, hogy az oroszkrém torta tetejére is jusson belőle.
A tejszínes rétegre ismét tegyünk egy piskótalapot, majd kenjük rá a maradék vaníliakrémet és szórjuk rá a maradék barackot és zárjuk le az egészet az újabb piskótalappal. Ezt követően az egész tortát kenjük át tejszínhabbal, és díszítjük kedvünk szerint.