You are currently viewing Oroszkrém torta recept
Oroszkrém torta recept

Oroszkrém torta recept

  • Post author:
  • Post category:Torták

Hazánkban az egyik legnépszerűbb sütemény az Oroszkrém torta, ami egy igazi klasszikusnak számít. A pontos eredete nem ismert, azonban a nevével ellentétben nem kapcsolódik Oroszországhoz. Az oroszkrém torta recept elődje hasonlóan főzött krémmel készült. A piskóta alapú habos torták már a 17 század közepe óta hódító utjukra indultak Európában.

Egy Oroszi nevű cukrász készítette el elsőként hazánkban, így a torta magyar elnevezése innen ered. A név utolsó betűjének elhagyása a szájhagyomány műve volt.

Oroszkrém torta recept

Az Oroszkrém torta kezdőknek is egyszerűen elkészíthető, azonban a létező változatok között óriási különbségek lehetnek.

Hozzávalók a tésztához

  • 12db tojás
  • 360g cukor
  • 360g finomliszt
  • 1 csomag sűtőpor

Hozzávalók a vaníliakrémhez

  • 2db tojás
  • 200g finomliszt
  • 200g cukor
  • 2 csomag sűtőpor
  • 500g margarin
  • 1 liter tej

Hozzávalók a tejszínréteghez és a díszítéshez

  • 500ml növényi habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 ek porcukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 500g mazsola
  • 10ml rumaroma liter tej
  • 150g őszibarack konzerv

Oroszkrém torta elkészítése

A torta elkészítése előtt a mazsolát egy fél napra áztassuk be a rumaromába. Az őszibarackot csepegtessük le alaposan, majd kis fél centiméteres darabkákra vágjuk fel.

Elsőként 6-6 tojásból süssünk két adag piskótát. Egy adag a 30 cm-es kör alakú tortaformához lesz megfelelő. A két piskótalapot vágjuk félbe, így négy rész kör alakú piskótalaphoz jutunk.

A vaníliás krém elkészítéséhez a tojások sárgáját a vaníliával és a cukorral keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a fél liter tejet és keverjük össze csomómentesre. A tej másik felét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket és főzzünk belőle sűrű krémet. Amikor már kezd kihűlni a krém, keverjük hozzá a margarint, majd a két tojásból keményre vert habot. A jutalmunk egy könnyű és tartalmas krém lesz. Akinek nincs kedve a krémmel ennyit bíbelődni, az elkészítheti a krémet pudingporból is.

A díszitéshez és a tejszínes réteghez a habtejszínt verjük fel, a habfixálóval és a vaníliás cukorral.

Az összeállításnál az első lapot kenjük meg a vaníliás krém felével, és szórjuk meg a feldarabolt őszibarack felével. Helyezzünk egy piskótalapot rá, majd vékony rétegben kenjük meg tejszínhabbal, és szórjuk rá a lecsöpögtetett rumos mazsolát. A mazsolából annyit hagyjunk meg, hogy az oroszkrém torta tetejére is jusson belőle.

A tejszínes rétegre ismét tegyünk egy piskótalapot, majd kenjük rá a maradék vaníliakrémet és szórjuk rá a maradék barackot és zárjuk le az egészet az újabb piskótalappal. Ezt követően az egész tortát kenjük át tejszínhabbal, és díszítjük kedvünk szerint.