You are currently viewing Mindent a ketogén ételekről
superfitt

Mindent a ketogén ételekről

  • Post author:
  • Post category:Blog

Az oldalon többek között megtalálja az egészséges étkezés, edzés, betegségekkel (aranyér, reflux) és életmóddal (pl: ketogén) kapcsolatos minőségi cikkeket.

Ketogén étrend

Manapság az a trend, hogy különböző étrendeket próbálunk ki, amelyeknek csodálatos módon segítenek a fogyásban. Az egyik a ketogén étrend, amely egyre népszerűbb. Ez az étrend a nagyon alacsony szénhidrátfogyasztáson és egyúttal a magas zsír- és fehérjebevitelen alapul. A ketogén étrendben a napi szénhidrát bevitelnek 20-50 gramm között kell lennie. Eleinte nagyon nehéz megszokni ezt az étkezési módot, de idővel eredményeket hoz. Milyen ételek alkalmasak erre a diétára? A cikkben megtudhatja.

Tenger gyümölcsei

A halakat és a kagylókat minden étrendünkbe be kell vonni. A magas zsírtartalom és ugyanakkor az alacsony szénhidráttartalom a tenger gyümölcseit abszolút ideális táplálékká teszi a ketogén étrend számára. A halak viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitamint, káliumot és szelént, valamint szinte semmilyen szénhidrátot nem tartalmaznak. A puhatestűek cukortartalma azonban változhat, ezért fontos ezen értékek figyelemmel kísérése. Ideális esetben mindenkinek hetente kétszer kell enni a tenger gyümölcseiből.

Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek – Ketogén

Valószínűleg nem kétséges, hogy a zöldségek egészséges ételek, de vajon illik-e egy ketogén étrendbe? A válasz igen, de vigyázni kell a magas keményítőtartalmú zöldségekre. Például a burgonya, az édesburgonya vagy a cékla sok keményítőt tartalmaz, ezért jobb elkerülni őket. A zöldségfélék többek között rostot is tartalmaznak. Habár ez is szénhidrát, az emberi test nem képes feldolgozni, ezért csak áthalad a testünkön és utólag kiürül. Ezért a rosttartalom nem számít bele az étrend összes szénhidrátjába. Ha nem számoljuk a rostokat, akkor a legtöbb zöldség minimálisan tartalmaz szénhidrátot, ezért mindenképpen érdemes bekerülnie a szénhidrát diétás étrendjébe.

A legideálisabbak például:
Bab, Karfiol, Brokkoli, Bors, Spenót, Uborka, Zöldség
A zöldségek soha nem hiányozhatnak az étrendből. De fontos a szénhidráttartalom figyelemmel kísérése.

Avokádó

Valószínűleg egyetlen étel sem olyan trend, mint az avokádó. Nincs mit csodálkozni. Ízének köszönhetően az avokádó számos ételhez adható, ugyanakkor nagy a tápértéke. Fontos zsírforrás, többnyire telítetlen. Ezenkívül az avokádó tartalmazza az összes esszenciális aminosavat és gazdag káliumban, B6-vitaminban és vasban. Ez az úgynevezett szuperétel nagyon pozitív hatással van a fogyásra , mert nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ugyanakkor nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz.

Hús

A húst az ember étrendjének egyik alapkomponensének tartják ketogén étrenden. Bár ma már a hús kerülése irányul, ez nem változtat azon a tényen, hogy a testünk számára szükséges tápanyagok széles skáláját kínálja. Nem tartalmaz szénhidrátot, a fehérjék és zsírok mellett B-vitaminban, cinkben, káliumban és más ásványi anyagokban is gazdag.

Tojás

A tojás a természetben található egyik legtáplálóbb étel. Hatalmas mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Különösen fontos a tojássárgája , amely a tojásban a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Bár a sárgájában magas a koleszterinszint, a sárgája nem növeli a vér koleszterinszintjét. Az egyik tojás 6 g fehérjét, 5 g zsírt és 0,6 g szénhidrátot tartalmaz , így abszolút ideális alkotórésze a ketogén étrendnek. A tojások előnye, hogy teltségérzetet váltanak ki, így hosszú ideig táplálhatják.

Zsírok

Olívaolaj

Az olívaolaj nagyon jó hatással van a szívre, csakúgy mint a lenmagolaj. Számos külföldi tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajban erősen található olajsav segít csökkenteni a szívrohamok és más szívbetegségek kockázatát. A tiszta extra szűz olívaolaj nem tartalmaz szénhidrátot , de meleg főzéshez nem alkalmas, mert a hőkezelés tönkreteszi annak tápértékét. Ezért csak hideg konyhában ajánlott használni, vagy csak hőkezelés után adni a meleg ételekhez.

Kókuszolaj

A kókuszolaj egyedülálló egészséges étkezést tesz lehetővé, így a ketogén étrend ideális összetevője az étrendnek. Közepes láncú triglicerideket tartalmaz (az MCT olaj előnyeiről az intelligens gyógyszerekről szóló cikkünkben talál további információt ), amelyeket közvetlenül a májban ketonokká dolgoznak fel. A legfontosabb összetevő a laurinsav, amely segít fenntartani a ketonok állandó szintjét a szervezetben. A kókuszolaj nagy előnye, hogy azonnali energiaforrásként szolgál, anélkül, hogy zsírraktárakban tárolnák. Végül, de nem utolsósorban a kókuszolaj jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére.

Diófélék, magvak

A diófélék és a magok kiválóan alkalmasak különféle ételek ízesítésére vagy kis snackként. A szénhidráttartalom változó, ezért vigyázni kell ezekre az értékekre. A legkevesebb szénhidrát a lenmag, a chia mag, a pekándió, a dió és a makadámiadió. Ha nem akarja a diót egészben fogyasztani, megnézheti a legjobb dióvajunk rangsorát.

Olajbogyó

Az olajbogyó ugyanolyan pozitív egészségügyi hatást fejt ki, mint az olívaolaj. Szilárd formában azonban további feldolgozási és előkészítési lehetőségeket kínálnak. Hozzáadhatók más élelmiszerekhez, vagy egyedül fogyaszthatók. Az olívaolajjal szembeni hátrány a magasabb szénhidráttartalom, azonban nem árt belevinni őket az étrendbe.

Tejtermékek

Görög joghurt

A görög joghurt és a házikó több szénhidrátot tartalmaz, mint a legtöbb étel ebben a rangsorban, de magas fehérjetartalmuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek egy ketogén étrendbe. Kis harapnivalóként ideálisak, például dióval kombinálva, ezért megemlítettük őket többek között a 9. cikkünkben a legjobb fitnesz snackért. Ezeknek a tejtermékeknek egy másik előnye, hogy képesek arra ösztönözni az embert, hogy jól érezzék magukat, és ezáltal késleltessék az éhséget, ezért kiválóan alkalmasak bármilyen más típusú csökkentő étrendre.

Sajt

A sajt ízét és táplálékát tekintve is remek. Minden sajtfajta gazdag zsírban, ugyanakkor szinte alig tartalmaz szénhidrátot, ezért kiválóan alkalmas ketogén étrendhez. Ugyanakkor a sajt kiváló minőségű fehérje forrása. Például 100 gramm 30% Eidam 27 g fehérjét, 16 g zsírt és csak 2 g szénhidrátot tartalmaz. Végül, de nem utolsósorban nagy mennyiségű kalciumot és más hasznos ásványi anyagot kapunk a sajtból.

Vaj, tejszín

A vaj és a tejszín sok zsírt és nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért kétségtelenül alkalmasak ketogén étrendre. A természetesen készült vaj mindenképpen jobb választás, mint a mesterséges margarin. Ezenkívül a vaj tartalmaz A-, D- és K-vitamint, valamint MCT-olajokat, amelyek hosszú ideig feltölthetnek. A krém mellett minden bizonnyal számos különféle receptbe illeszkedik, és ez segít elkerülni a diéta sztereotípiáit.

Egészséges Bogyók

A legtöbb gyümölcs szénhidrátban gazdag, ezért nem illik a ketogén étrendbe. A bogyós gyümölcs azonban a rostokon kívül tartalmaz legalább egy szénhidrátot. Az előny kétségtelenül a magas antioxidáns-tartalom, amely megszüntetheti testünkben a szabad gyököket, amelyek természetesen előforduló salakanyagok a szervezetben. Ezeknek a szervezetre gyakorolt ​​pozitív hatásainak és kiváló ízének köszönhetően mindenképpen alkalmas a vad bogyós gyümölcsök étrendbe való felvételére.

Étcsokoládé

A csokoládé felvétele a legjobb ketoé telek listájára bizonyára sokakat meg fog lepni, de valóban így van. A csokoládé használható ketogén étrendben is. Nagyon fontos azonban olyan minőségi étcsokoládét választani, amely legalább 70% kakaó-szárazanyagot tartalmaz. Minél jobb a csokoládé minősége, annál kevesebb szénhidrátot tartalmaz, ezért mindig csak a legjobb minőséget válassza. Ennek ellenére határozottan nem érdemes túlozni a csokoládéval.