forma1
Blog

Forma 1 pilóták

Formula One a legmagasabb osztályban a nemzetközi autóversenyzés számára együléses formula versenyautók által szankcionált Fédération Internationale de l’Automobile (FIA). A járművezetői világbajnokság, amely 1981-ben az FIA Formula-1-es világbajnoksággá vált, az 1950-es alakuló szezon óta a világ egyik legfontosabb versenyformája. A névben szereplő képlet arra a szabályrendszerre utal, amelynek minden résztvevő autójának meg kell felelnie. A Forma-1-es idény a Grands Prix néven ismert futamok sorozatából áll, amelyek világszerte erre a célra épített áramkörökön és zárt közutakon zajlanak.

A 2018-as Osztrák Nagydíj kezdete

Az egyes versenyek eredményeit egy pontrendszer alapján értékelik két éves világbajnokság meghatározása érdekében: az egyik a versenyzőknek, a másik a kivitelezőknek. Minden versenyzőnek rendelkeznie kell érvényes szuperengedéllyel, az FIA által kiadott legmagasabb osztályú versenyengedéllyel. A versenyeknek az FIA által kiadott legmagasabb osztályzatú „1” (korábban „A”) besorolású pályákon kell futniuk. A legtöbb esemény vidéki helyeken, erre a célra épített pályákon történik, de több esemény a város utcáin zajlik.

Forma-1 sebesség

A Forma-1-es autók a leggyorsabban szabályozott közúti versenyautók a világon, nagy aerodinamikai leszorítóerő generálásával elért nagyon nagy kanyarsebesség miatt. Az autók 2017-ben jelentős változásokon mentek keresztül, szélesebb első és hátsó szárnyakat, valamint szélesebb gumiabroncsokat tettek lehetővé, aminek eredményeként a csúcs kanyarodási erők 6,5 oldalirányú g közelében voltak, és a maximális sebesség akár 325 km / h (200 mph) is. 2019 -től a hibrid motorok teljesítménye legfeljebb 15 000 fordulat/perc ; az autók nagyon függenek az elektronikától és az aerodinamikától,felfüggesztés és gumiabroncsok. A kipörgésgátló, az indításvezérlés és az automatikus sebességváltás, valamint egyéb elektronikus vezetést segítő eszközök 2004, illetve 2008 óta tilosak.

Míg Európa a sportág hagyományos bázisa, a bajnokság globálisan működik, a 2021-es szezon 23 versenyéből 13 Európán kívül zajlik. Az éves költsége fut egy középkategóriás csapat tervezése, építése és karbantartása autó, fizetés, szállítás közérzet US $ 120 millió, a pénzügyi és politikai csaták széles körben számoltak be. Magas ismertsége és népszerűsége jelentős kereskedelmi környezetet teremtett, amelynek eredményeként a szponzorok és a költségvetések nagy beruházásokat eredményeztek (a kivitelezők százmilliói). 2017. január 23-án, Liberty Medi a megerősítette a Forma-1-et irányító Delta Topco felvásárlásának befejezését a CVC Capital Partners magántőke-társaságtól 8 milliárd dollárért.

Forma 1 pilóták és vagyonuk

A valaha élt legsikeresebb pilóta jelenleg Lewis Hamilton. Őt követi a rangsorban Michael Schumacher német pilóta, aki a legnépszerűbb a sportág történetében. Továbbá Mika Hakkinen finnek egyik büszkesége pilóta. Lewis Hamilton jelenlegi csapattársa Valtteri Bottas, aki igen magas fizetéssel rendelkezik, de nem annyira mint Max Verstappen holland pilóta.