You are currently viewing Új kutyatörvény
Új kutyatörvény

Új kutyatörvény

  • Post author:
  • Post category:Blog

Az új kutyatörvény sokáig tárgyalás alapját képezte. Az Állatvédő Egyesület mindent megtett a fővárosi kutyák jogaiért – a fajtajegyzék eltörléséért, a nyitottabb terekért és a toleranciaért. Az új törvény 2016 közepe óta van érvényben, beleértve a „kutyahulladék-zsákok szállítási kötelezettségét”. A fajtajegyzék továbbra is létezik a vonatkozó végrehajtási rendeletnek megfelelően, de legalább három fajtára korlátozódott. Pitbull terrierekre, bull terrierekre és amerikai staffordshire terrierekre.

Állatmenhely póráz követelmény és az új kutyatörvény

2019. január 1-je óta a törvényhez tartozó végrehajtási rendelet is hatályban van. Azóta a köztereken általános állatmenhely póráz követelmény van. Kivételt képeznek azonban: a nyitott kutyaterületeken, ha a kutya kimutathatóan a tulajdonos birtokában volt 2016. július 22-e előtt, vagy ha vizsga letételével engedték el a póráztól.

A vényköteles kutyák (korábban listás kutyák) elhelyezése is megváltozott egyes területeken. A staffordshire-i terrierek, a bullterrierek és kevert fajtáik tulajdonosainak azonban első alkalommal lehetőségük van arra, hogy mentesítsék állataikat a póráz-követelmény alól. Sajnos az új kutyatörvény követelménye akkor is fennmarad, ha a vizsga sikeres.

Valamennyi berlini kutyát a lehető leghamarabb be kell jegyezni és nyilvántartásba kell venni egy központi hivatalos nyilvántartásban.

Míg a törvény nagy része sok bürokráciával és erőfeszítéssel jár. Meg kell említeni egy pozitív szempontot is: 2019. január 1. óta az egy évesnél fiatalabb fiatal kutyák értékesítését csak az állatmenhelyek. Az állatjóléti szervezetek engedélyezik, tenyésztők és magánszemélyek, akik rendelkeznek a 11. §-a szerinti megfelelő tanúsítvánnyal. Ennek a rendeletnek az a célja, hogy megfékezze az illegális kölyökkutya kereskedelmet és kevésbé vonzóvá tegye.

Helyi állatvédők

Néhány éve a helyi állatvédők és berlini állatbarátok próbálják megállítani ezt a szomorú tendenciát. A berlini állatjóléti egyesület pénzt kasztrálásra, műveletekre és az állatok egészséges táplálékkal történő ellátására gyűjt
.

Azok a kutyák, akiknek állandóan vagy egész életükben a menhelyen kell maradniuk, reménykedhetnek: A közösséggel együtt a berlini állatjóléti egyesület segített egy kutyaház építésében. Eddig hat házban a berlini ház mintegy 35 kutyának kínál lehetőséget arra, hogy nappal bőséges rakottat, éjjel pedig védett alvóhelyet élvezzen. 2017 végén tíz ház félig tetőn volt, így a kutyák nagyobb védelmet nyújtottak a téli esőzések ellen. Ezen felül két új karámot is felavatottak, amelyek a jövőben további tizenkét kutyának adnak lehetőséget arra, hogy az állatmenhelyekből egy tágas házba költözzenek.

Az új kutyatörvény hosszú távú elkötelezettségének köszönhetően fokozatosan javítjuk a turgutreis kutyák helyzetét, és fenntartható állatjóléti munkát végezünk a helyszínen.