Az Eszterházy torta az egyik legismertebb klasszikus magyar torta. A monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike híres képviselője, korabeli nevezetes sütemények, mint a Dobostorta és a Sacher-torta mellett.
Az Eszterházy torta története
Az osztrák-magyar monarchia idejében indult hódító útjára. Nevét nem a megalkotójáról kapta, hanem az Esterházy hercegről, aki nagyon szerette ezt a tortát. Nem tudni biztosan, hogy ki készítette el először a tortát, de a korabeli források Esterházy Miklós Józsefet és Esterházy Pál Antalt is megemlítik. Ezen felül lehetett az egész család kedvenc édessége is, azaz nem feltétlenül egy személyhez kötik a torta történetét. Az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy az Esterházy család legjobban szeretett tortája volt, és hamar hódító útjára indult a monarchia tortakedvelői között.
A mai szakácskönyvek szerint kétfajta krémmel is megtölthető, az egyik az eredeti vajkrémes, a másik a modern tejszínes. Az eredeti Eszterházy torta 5 darab diós felvert rétegből és krémrétegből készül, a tetején fondan bevonattal ellátva. Nagyon sokféle receptje ismert, de a közös minden receptben, hogy a tésztája tojássárgája nélkül készül.
Hozzávalók a tésztához
- 6db tojássárgája
- 6 db tojásfehérje
- 6ek porcukor
- fél teáskanál őrölt kávé
- 1 kiskanál cukrozatlan kakaópor
- 200g darált dió
Hozzávalók az Eszterházy torta krémhez
- 200ml tej
- 100ml kávé
- 3ek finomliszt
- 150g vaj
- 150g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3db tojássárgája
Eszterházy torta recept elkészítése
Keressünk egy közepes méretű kapcsos tortaformát, amit vajazzuk- és lisztezzük ki. A sütőt állítsuk be 170°C-ra.
Keverjük habosra a tojássárgákat a porcukorral, majd a kávét és a kakaót adjuk hozzá. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd finoman keverjük össze az elkészített masszával úgy, hogy ne törjük össze a habot, de ennek ellenére homogén masszát kapjunk. Miután ezzel végeztünk, kezdjük el finoman belekeverni a diót, de ezt rettentően óvatosan végezzük, mert különben tönkretehetjük az egész eddigi munkánkat. Amint elkészült, öntsük az előkészített formába a masszát, majd tegyük az előmelegített sütőbe és egészen a tűpróbáig süssük.
A tejet, a lisztet és a kávét keverjük össze alaposan és addig főzzük amíg olyan sűrű nem lesz, hogy már keverni is alig lehet, majd hűtsük ki. A vajat, a vaníliás cukrot, a porcukrot és a tojássárgákat kerjük habosra, majd adjuk hozzá az előzőleg kapott masszához és keverjük csomómentesre.
A megsült tésztát vegyük ki a formából, hűtsük ki, vágjuk fel és töltsük meg a krémmel. Kívülre és belülre is ez kerüljön.
A tetejét és az oldalát pár szem dióval díszíthetjük és már készen is van az eszterházy torta recept.