You are currently viewing Zsaroló vírus
A zsaroló vírus ismét támad

Zsaroló vírus

„Ha ezt olvassa, az azt jelenti, hogy az összes fájl zárolva van a számítógépén.” Ez az üzenet jelenik meg a szerencsétlen felhasználó számítógépén, amelyet megfertőzött a „Cryptolocker”, a világot körbejáró zsaroló vírusal, amely nemrég ismét támadásba lendült. Az összes fájlhoz (word, táblázatok, képek, programok stb.) való hozzáférést megakadályozza, és minden szövegben csak egy szöveg jelenik meg, amely elmagyarázza, hogyan kell feloldani a számítógépet. Körülbelül 200 euró váltságdíjat követel a vírusgazda. Az összeg kifizetése után a kiberbűnöző távolról feloldja az áldozat számítógépét, vagy mégsem… A hacker határidőt szab meg, a váltságdíj kifizetésére. Ha a megadott napon és időn belül nem történik fizetés, a számítógépen tárolt adatok örökre helyrehozhatatlanul elvesznek.

A Cryptolocker egy ransomware, azaz egy rosszindulatú program: titkosítja a fájlokat, amelyeket csak titkosítási kulccsal lehet feloldani.

A számítógépes fenyegetés ismét futótűzként terjed. A fertőzött felhasználók hivatalos adatai nem követik a tényleges adatokat: az emberek ahelyett, hogy az adatok teljes elvesztését kockáztatnák, inkább azonnal fizetnek a hatóságok értesítése nélkül. A panaszt nem tekintik megoldásnak, mivel bürokratikus késések és a rendőrség szkeptikus képessége a probléma megoldására. Tehát nem tudjuk, mennyire elterjedt hazánkban a vírus. Az biztos, hogy a világ többi részén a Crypyolocker komoly probléma lett minden felhasználó számára.

Hogyan védekezhet a zsaroló vírus ellen

Fontos, hogy a számítógépet naprakész antivírus szoftverrel lássa el, mely lehetővé teszi, hogy azonnal észlelje a fertőzést, mielőtt az minden fájlt megfertőzne és lekódolna.

Ezenkívül elengedhetetlen, hogy rendszeresen készítsen biztonsági másolatot minden adatról (esetleg egy vagy több külső merevlemezre továbbítva), hogy ne veszítsen el semmit a váltságdíj be nem fizetése esetén.

Mindig jó, ha azonnal értesíti a rendőrséget, hogy nyomon lehessen követni minden tranzakciót. Ha azonnal jelentést tesz, segít a rendőrségnek, hogy nyomon kövesse a zsarolás forrását, és megakadályozza a további fertőzéseket. A teljes védekezéshez fontos ismerni azokat a forrásokat, amelyekből a szóban forgó vírus származhat.

Általában a vírus egy e-mailt melléklet, vagy letöltött fájlok útján terjed. Mindig más tartalom mögé rejtőzik (pl. ártalmatlan szoftver, PDF, Word fájlok), így a felhasználó észrevétlenül elindítja. Ezért kerülje a gyanús mellékletek megnyitását.

Vélemény, hozzászólás?