Blog

Mennyire rossz megosztani a fogkefét

Mindannyiunkat elkaptak fogkefe nélkül. Egy bérelt házban nyaral, kempingez, vagy egy barátjánál vagy egy randevúnál száll meg, és elfelejt egyet. És mégsem akarsz lefeküdni anélkül, hogy felfrissítenéd a szádat. Tehát fogd meg valaki más fogkeféjét, és dörzsölj be egy kis gyöngyházfehérjét.

És: „Soha nincs jó alkalom arra, hogy valakivel megosszuk a fogkefét” – mondja Kami Hoss, a DDS , a The Super Dentists alapítója és az If.

Ha a fogkeféről van szó, ezért érdemes elkerülni a megosztást.

Összezavarja a szájüregi mikrobiomát

Dr. Hoss szerint a szája mikrobák milliárdjaival van tele (pl. baktériumok, gombák), amelyeket összefoglaló néven orális mikrobiomnak neveznek. Minden emberben más a mikrobák keveréke – ezt az ujjlenyomathoz hasonlítja –, és „egészséges szájban ez a mikrobióma egyensúlyban van” – mondja.

A fogkeféje igazán bensőséges kapcsolatban áll az Ön egyedi szájmikrobiómával.

A fogmosás hatására mikrobák milliói tapadnak a sörtékhöz, mondja Dr. Hoss. Fogmosás közben felrúgja a törmeléket a szájában – és ne feledje, lehet, hogy megbetegszik egy vírus, vagy vérezhet az íny – mondja. Mindez a fogkefére kerül. Ez azt jelenti, hogy ha valaki más fogkeféjét használod, az az egész orális partit a szádba viszi, arról nem is beszélve, hogy a szennyezett sörtéket a saját ínyedbe dörzsölöd.

Ennek eredményeként előfordulhat, hogy elkapja a vírust, vagy bejuttathatja az üregekkel és az ínybetegségekkel kapcsolatos mikrobákat a saját szájába.

Ez nem jelenti azt, hogy ha közös fogkefét használsz, fogszuvasodás vagy fogínybetegség alakul ki . És ha arra gondol, hogy ezt már megtettem, és soha semmi rossz nem történt, akkor teljesen megértjük, honnan jössz. Az üregek és az ínybetegségek kialakulása többtényezős, és nagy része olyan tényezőktől függ, mint az Ön mögöttes immunrendszer és a saját szájüregi mikrobióma.

De ennek ellenére nem érdemes ezt a kockázatot vállalni. Az ilyen típusú rossz baktériumok opportunisztikusak – nagyon szeretnének szaporodni és virágozni a szájban. A legjobb, ha nem adjuk meg nekik ezt a lehetőséget. Így ez a tanács akkor is érvényes, ha családtagjával vagy barátjával közösen használ egy fogkefét, és akár egyszer, akár rendszeresen.