Magyar zászló színeinek jelentése
Blog

Magyar zászló színeinek jelentése

A magyar zászló színeinek jelentése mindannyiunkban a büszkeség és összetartozás érzése. Legtöbbünket büszkeséggel tölti el, hogy a magyar nemzethez tartozhatunk, annak hibái ellenére is.

Ismerd meg, miért lett piros-fehér-zöld a zászlónk

Valószínűleg sokan ismerik Dugovics Titusz hőstettét a nándorfehérvári csatában, amikor élete feláldozásával akadályozott meg egy törököt, hogy kitűzze a zászlajukat a várra. Wágner Sándor megfestette ezt az eseményt és ott már feltűnt a piros fehér zöld lobogó. A dolog érdekessége, hogy Nandorfehérvár ostroma 1456-ban volt, a magyar zászló használatáról pedig a goroszlói csatából vannak az első feljegyzések, mely 1601-ben történt.

Hivatalosan először Pozsonyban, 1608-ban használták a piros-fehér-zöld színeket, II.Mátyás koronázásánál. Annak ellenére, hogy ott megjelent a három szín, egységes nemzeti zászlóról még nem eshetett szó.

A forradalom és a magyar zászló színeinek jelentése

A trikoloros magyar zászló az 1848-as márciusi forradalomban vált jelképpé és az áprilisi törvényekkel vált hivatalossá. Az 56-os szabadságharc után tiltott jelkép lett belőle, és 1867-től kerülhetett újra hivatalosan használatba.

A magyar lobogóban a piros az életet és a vért, jelképezi. A fehér a becsületességre és a tisztaságra utal, míg a zöld a természet közelségét és a reményt próbálja ábrázolja a magyar zászlón.