Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo élete, felesége, gyerekei

Cristiano Ronaldo 1985 február 5-én született, Európa-bajnok portugál labdarúgó, általában bal szélső poszton játszik, 2018-tól a Juventus játékosa, akik 100 millió euróért vásárolták meg, valamint a portugál válogatott csapatkapitánya. A Real Madrid 2009 nyarán 94 millió euróért szerződtette, így ekkor a világ legdrágább játékosának számított.

Első felnőtt csapata a Sporting Lissabon volt, ahol a nagy csapatba 2001-ben került fel. Itt mindössze egy szezont töltött, ezután leigazolta a Manchester United 12 millió fontért. A vörös ördögöknél egészen 2009-ig játszott. Az itt töltött hat év alatt háromszoros bajnok, egyszeres kupa- és kétszeres ligakupa-győztes lett. Ezen kívül megnyerte a Bajnokok Ligáját, az angol szuperkupát és a FIFA-klubvilágbajnokságot is, továbbá a csapat játékosaként Aranylabdás is lett, ezzel ezt a címet 40 év után nyerte meg ismét Manchester-játékos. A 2007–08-as szezonban klubrekordnak számító, 42 gólt szerzett az idény során, ezzel megdöntötte George Best 33 gólos rekordját, ami 40 éve állt fenn. Ronaldo ugyanebben az évben az európai aranycipőt is megszerezte, nyolc ponttal előzte meg Dani Güizát.

2009 nyarán a Real Madridhoz szerződött rekordnak számító 94 millió euróért. A 2010-11-es szezonban 40 gólt szerzett, megdöntve Telmo Zarra és Hugo Sánchez 38 gólos rekordját. Ezt a rekordot egy évvel később Lionel Messi 50-re javította. Ronaldo személyes csúcsát ugyanebben a szezonban 46-ra, 2015-ben 48-ra javította. Ő szerezte a Real történetének legtöbb gólját (61) is egy idényen belül. A korábbi rekordot Puskás Ferenc tartotta 49-cel.

A válogatottban 2003 óta szerepel, 2010-től a csapatkapitányi posztot tölti be. Európa-bajnok 2016-ban, Nemzetek Ligája győztes 2019-ben, továbbá 2006-ban negyedik helyen végzett a csapattal a világbajnokságon. Ő a válogatott szereplési-és gólrekordere is. Európai játékosok közül ő szerezte a legtöbb gólt válogatott mérkőzéseken.

Sikerek elött

Cristiano Ronaldo a portugál Madeira szigetén született, és a funchali Santo António-ban nőtt fel. Anyja, Maria Dolores dos Santos Viveiros da Aveiro (szül. 1954) szakács és apja, José Dinis Aveiro (1953–2005), kertész és részmunkaidős ember negyedik és legfiatalabb gyermeke. Van egy idősebb testvére, Hugo, és két idősebb nővére, Elma és Liliana Cátia “Katia”, aki énekes. Édesanyja elárulta, hogy el akarta vetetni őt a szegénység és apja alkoholizmusa miatt, de orvosa nem volt hajlandó elvégezni az eljárást. Ronaldo katolikus és elszegényedett otthonban nőtt fel, szobáját megosztotta minden testvérével.

Gyerekként Ronaldo 1992 és 1995 között az Andorinha amatőr csapatban játszott, ahol az apja volt az edző, majd később két évet töltött a Nacionalnál. 1997-ben, 12 éves korában, három napos edzés próbajátékon szerepelt a Sporting CP-vel, akik azonnal szerződtették. Ezt követően Madeiráról a Lisszabon melletti Alcochete-be költözött, hogy csatlakozzon a Sporting többi ifjúsági játékosához a klub labdarúgó akadémiájához. 14 éves korára Ronaldo úgy gondolta, hogy képes félprofi játékra, és megállapodott anyjával, hogy abbahagyja tanulmányait annak érdekében, hogy teljes mértékben a futballra összpontosítson. Bár népszerű volt az iskolában a többi diák körében, kizárták, miután széket dobott tanárának, aki szerinte nem tisztelte őt. Egy évvel később azonban szívbetegséget diagnosztizáltak nála, ez az állapot arra kényszeríthette, hogy feladja a focit. Ronaldo átesett a szívműtéten. A beavatkozás után néhány órával elbocsátották a kórházból, és néhány nappal később folytatta az edzést.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük